Thierry Stravers Gentleman Franc-Maçon gentleman blog Freemasons Dutch Nederlandse regalia maçonniek Vrijmetselarij Vrijmetselaarswinkel Loge Benelux

Khaki’s kwamen in de jaren 1800 via het Brits-Indiase leger naar de westerse wereld. Destijds bestond het standaard Britse soldatenuniform uit een witte broek en een felrode, wollen jas. Het uniform, dat hen de beroemde bijnaam ‘rode jassen’ opleverde, betekende macht en prestige en intimideerde met succes hun vijanden. Toen Groot-Brittannië zich in de jaren 1800 echter uitbreidde naar India, werden hun bestaande uniformen al snel te warm en te jeukend. Veel soldaten waren gestationeerd in Punjab, India, waar de temperatuur maar liefst 48 graden kon bereiken.
Dus gaf Sir Harry Burnett Lumsden, een Britse militaire officier gestationeerd in Punjab, zijn mannen de opdracht hun rode jassen uit ​​te doen en in plaats daarvan hun lichtere, zacht geweven katoenen pyjamabroek te dragen. Om hun witte, geplooide pyjama’s beter te camoufleren, hebben soldaten ze geverfd met modder en marazi (een plant afkomstig uit Punjab), wat resulteerde in een grauwe, beige tint die perfect paste in hun zanderige omgeving. Ze werden ‘khakis’ genoemd, wat ofwel afkomstig is van het Hindi-woord धूल, wat ‘stof’ betekent, of het Perzische woord khāk, wat ‘aarde’ betekent. Niemand weet het zeker, maar het is duidelijk dat beide termen de geelachtig beige kleur van kaki’s treffend beschrijven.

De eerste kakibroeken werden gemaakt in 1846, toen een Britse officier die in de Punjab-regio diende, de warme wollen broeken en jassen van zijn bedrijf inruilde voor lichtere stoffen en lossere modellen gemaakt van inheems katoen. Het koloniale leger dat in India was gestationeerd, adopteerde kaki’s als hun uniformbroek tegen 1848, en het verspreidde zich over de rest van het Britse rijk totdat het hele Britse leger de stijl formeel als hun uniform in 1884 aannam.

”Maar hoe zit het met kaki chino’s? Kaki is niet alleen een broekstijl, maar ook een kleur. Het stiksel op een kaki broek is verborgen. Khaki’s worden doorgaans gezien als meer casual vanwege de stevigere stof. Broeken in kaki-stijl hebben uitgesproken zakken; chino zakken zijn verborgen.
Verborgen zakken dragen bij aan het stijlvolle karakter van een chino. Chino’s hebben platte fronten; khaki’s kunnen plat of geplooid zijn. Dit is puur een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar over het algemeen is een geplooide broek meer traditioneel. Plooien helpen ook om uw verhoudingen in evenwicht te brengen als u wat extra gewicht in uw middengedeelte draagt, of als u vrij breedgeschouderd bent. Een platte voorkant is het modernere silhouet van de broek dat de neiging heeft om flatterend te zijn voor een slanker lichaamstype.

Chino’s zijn lichtgewicht, taps toelopend zodat ze smaller worden naarmate ze lager op het been vallen, en kunnen zowel met als zonder boorden worden gedragen. Ze hebben over het algemeen een platte voorkant. Chino-stof was een lichtgewicht keperbinding uit China (vandaar de naam). Het Britse en Franse leger gebruikten beide chino’s om hun kaki uniformbroeken te maken tegen de tweede helft van de 19e eeuw. Toen Amerikaanse soldaten die tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog in de Filippijnen dienden een uniformbroek nodig hadden, vonden ze het goedkoper en sneller om uit China te importeren dan uit de Verenigde Staten. Hun broeken waren eenvoudig en taps toelopend gemaakt, zonder geplooide voorkant, om te besparen op stofkosten, wat resulteerde in een soepele, eenvoudige stijl. Dezelfde basisstijl werd gebruikt voor uniformbroeken tijdens de Eerste Wereldoorlog, en terugkerende soldaten uit beide oorlogen brachten ze naar civiele instellingen. Vooral universiteitsstudenten namen na WOI een chino en sindsdien maken ze deel uit van het modelandschap.

Liefhebbers zijn echter sindsdien in de war! De basis is echter dat khakis zijn ontstaan ​​als een brede categorie van militaire broeken, en een specifieke subset daarvan is geëvolueerd tot chino’s. Denk aan kaki’s als een dikker, meer vierkant kledingstuk, en aan chino’s als slankere, meer taps toelopende en nette broeken, je bent goed!

Raphaël van den Poel, voormalig fashion consultant van ScapaReinhard Frans en Atelier NA maatpakken,
schrijft onze wekelijkse blog over gentleman zaken. Hij werkt voor MYX Magazine, een Vlaams luxe lifestyle platform.
Hij heeft ook een eigen blog die je hier kunt lezen:
http://belgiandandy.blogspot.com

Raphaël van den Poel
The Belgian Dandy